Gå til indhold
​Falck sender unik el-ambulance på gaden

Pressemeddelelse -

​Falck sender unik el-ambulance på gaden

Falck har selv ombygget en elbil, så den har energi nok til det krævende job som redningskøretøj

El-biler er kommet for at blive. Senest har det lydt fra Norge, at man forventer, at halvdelen af alle nye solgte biler i 2019 vil være elbiler. I Falck har man mere end 5000 køretøjer i hele verden, men meget få er eldrevne, da mange af opgaverne inden for redning og brand kræver meget energi, hvilket harmonerer dårligt med en elbils begrænsede batteri. Det har ikke stoppet Falck, der nu selv er gået i gang med udviklingen af en el-ambulance.

”I Falck er vi optaget af at bruge mindre brændstof. Det er gavnligt både for miljøet og økonomien, og da ingen andre i verden har lavet en eldreven ambulance, har vi selv kastet os over at udvikle en,” fortæller Jakob Riis, der er CEO i Falck.

Separat el og varme
Udfordringerne har været, at en ambulance bruger strøm til meget andet end blot at køre, og derfor belaster det bilens batteri. Det er afgørende at løse dette, så patienten er tryg under transport og sikker på at nå frem til hospitalet.

”Vi kører med et separat elsystem i bilen, som gør, at alt udstyr drives udenom bilens batteri så fx udrykningslys og -lyd, radio, medicinsk udstyr og køle-/varmeudstyr kører i et lukket system, som er opladet ved afgang, mens en Fuel Cell hele tiden lader under kørsel og ophold uden for garagen,” forklarer Jakob Riis.

Der monteres desuden en varmeenhed, som også er uafhængig af bilens elsystem. Det er en "Self Powered heater", der anvender lidt brændstof fx methanol, som gør, at bilen altid kan holdes varm.

”Så selv på en bundfrossen vinterdag på motorvejen, hvor redderne skal vente på, at redningsopgaven er løst, og patienten bliver frigjort og kan indlades i ambulancen, kan vi garantere, at der står en varm bil klar til patienten. Dette er et meget vigtigt element i fremtidens eldrevne ambulance,” siger Jakob Riis.

Falck er helt på forkant med denne varmekilde, som andre bilproducenter først tager i brug på et senere tidspunkt.

Verden vil have el
I Falck er innovation af ambulancer en del af hverdagen, og derfor er det naturligt at udvikle bl.a. en el-ambulance. Desuden bliver der stillet krav fra kunderne om både innovation og bæredygtighed, og snart ruller de første elbiler til patienttransport rundt i København som følge af en aftale med regionen.

”Det forventer jeg også at se mere af i ambulanceudbud, og der vil vi være bedre forberedt end nogen andre. Vi har både lyst og pligt til at udvikle ambulanceområdet, og jeg glæder mig over, at vi allerede nu har den første elbil i drift,” fortæller Jakob Riis.

”Den bliver testet under ægte udrykning med hurtig acceleration og hårde opbremsninger, og det har aldrig været gjort før. Vi tester på den og begynder udviklingen af en ambulance til liggende patienttransport sideløbende.”

Testbilen kører i ambulancetjenesten i Region Syddanmark. 

Emner


Falck er internationalt førende inden for ambulancetjenester og healthcare. Gennem mere end 100 år har Falck samarbejdet med kommunale og nationale myndigheder med henblik på at forebygge ulykker, sygdom og nødsituationer, at redde og hjælpe forulykkede og nødstedte hurtigt og kompetent samt at rehabilitere syge og tilskadekomne.

Falck har aktiviteter i 35 lande og flere end 32.000 medarbejdere.

Kontakt

Global Communications

Global Communications

Pressekontakt +45 70 22 03 07

Relateret materiale