Nyhed -
Udøv førstehjælp når solen stikker og heden slår
Sommeren har indtaget landet, og når solens stråler bager på os igennem længere tid kan varmen føles ulidelig. Nogle kan blive så utilpasse, at de ligefrem besvimer. Falck giver gode råd i tilfælde af solstik og hedeslag.
Solen skinner, ferien er lige begyndt, og haven trænger til en ordentlig omgang. Det får mange af os til at trække i arbejdstøjet og havehandskerne. Dog kan en ellers arbejdsom dag ende med en tur på sygehuset, hvis ikke der gøres ophold i skyggen, og rigeligt med væske indtages.
”Solstik er en direkte varmepåvirkning af kroppens egen termostat. Det ses ofte ved personer, der arbejder i solen uden hat eller kasket, hvor solen får lov til at bage i lang tid på en måske i forvejen skaldet isse”, siger Torben Bastholm, afdelingsleder i korpslægeenheden i Falck.
Gem den tykke sweater væk
At klæde sig på til årstiden gælder ikke kun om vinteren, når det er koldt, men i lige så høj grad om sommeren. For varmt tøj kan nemlig give hedeslag.
”Hedeslag er, når kroppen ikke kan komme af med al den varme, den producerer. Det ses ofte hos ældre personer, der går i alt for meget tøj i varmt vejr. Til sidst bliver kroppen så varm, at den kollapser”, siger Torben Bastholm.
Både solstik og hedeslag kræver førstehjælp. Læs her, hvad du kan gøre, hvis en person rammes af varmen:
- Berolig personen
- Få personen i skygge
- Løsn stramt tøj, fjern sko og strømper
- Anbring arme og ben i en spand med koldt vand eller læg kolde, våde klude på underben, underarme og hoved
- Giv væske, hvis personen er vågen
- Få tilkaldt en ambulance via 1-1-2
- På sygehuset vil personer, der er ramt af solstik og hedeslag, blive observeret, få væske i blodbanen og få målt deres temperatur jævnligt.