Gå til indhold
Sundhedsdrone med Falck logo.
Sundhedsdrone med Falck logo.

Pressemeddelelse -

Falck er partner på ambitiøst sundhedsprojekt: Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler

I løbet af tre år bliver blodprøver og medicinsk udstyr fløjet med droner mellem Odense, Svendborg og Ærø. Senere skal droner også transportere højtspecialiseret sundhedspersonale, som skal hurtigt frem. Det er målet i et nyt projekt ved navn HealthDrone, som forskere, Falck og Automonous Mobility står bag. Brugen af droner kan spare det danske sundhedsvæsen for næsten 200 millioner kroner om året, sikre bedre behandling og reducere brugen af antibiotika.

Administrerende direktør hos Falck, Jakob Riis, mener at initiativer som HealthDrone er vigtige led i at skabe et fremtidssikret sundhedsvæsen.

”Som en aktiv medspiller i det danske sundhedsvæsen er vi dybt optagede af at videreudvikle det danske sundhedssystem sammen med forskningen og hospitalsvæsenet og i fællesskab finde på løsninger, som både gør os mere effektive, og som kommer patienterne til gode. Derfor er det oplagt for os at være med i dette ambitiøse projekt, hvor vi kan gøre os de første værdifulde erfaringer med sundhedsdroner”, siger Jakob Riis.

Droner skal være sygehusenes udvidede rørpostsystem. Det nye projekt skal nemlig integrere droner i det danske sundhedsvæsen. Projektet er støttet af Innovationsfonden med 14 mio. kr.

”Vi ser sundhedsdroner som et uudnyttet potentiale til at hjælpe et presset sundhedsvæsen, hvor der bliver færre sengepladser til stadigt flere ældre. Samtidig bliver der længere til behandling. De små sygehuse nedlægges, og antallet af lægehuse falder, og her kan sundhedsdroner hjælpe”, siger Kjeld Jensen, forsker ved SDU Dronecenter og projektleder på HealthDrone.

Store besparelser
Det er i luftrummet over Danmarks nationale dronetestcenter, UAS Denmark i HCA Airport ved Odense, sundhedsdronerne først skal testes. Derefter skal dronerne testes i flyvninger med blodprøver fra Svendborg og Ærø til laboratoriet på Odense Universitetshospital. Transporttiden tager i dag i gennemsnit 12 timer, men forskerne forventer, at turen kun vil tage 45 minutter med drone.

”Når vi taler om infektioner, er tiden afgørende. Når blodprøverne kommer hurtigere frem, kan vi sikre bedre behandling, og vi kan reducere brugen af bredspektret antibiotika. Samtidig viser beregninger, at hvis dronerne overtager de opgaver, som der lægges op til i projektet, vil OUH spare 15 millioner kroner om året", siger lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital, Peder Jest, som oprindeligt kom på ideen om droner i sundhedssektoren.

OUH står for 7,5 pct. af den samlede hospitalssektor i Danmark, og hvis dronerne blev rullet ud til hele Danmark, er de estimerede besparelser på cirka 200 mio. kroner om året. Samtidig forventer forskerne, at der vil være store besparelser på klimaregnskabet, fordi dronerne ikke bruger benzin eller diesel.

Læs mere:  https://sundhedsdroner.dk/

For yderligere information, kontakt Falcks kommunikationsafdeling på tlf. 7022 0307 

Kategorier


Falck er internationalt førende inden for ambulancetjenester og healthcare. Gennem mere end 100 år har Falck samarbejdet med kommunale og nationale myndigheder med henblik på at forebygge ulykker, sygdom og nødsituationer, at redde og hjælpe forulykkede og nødstedte hurtigt og kompetent samt at rehabilitere syge og tilskadekomne.

Falck har aktiviteter i 31 lande og flere end 32.000 medarbejdere.

Kontakt

Global Communications

Global Communications

Pressekontakt +45 70 22 03 07